Fundacja Lampa

Wesprzyj powstanie płyty o Żołnierzach Wyklętych
SKOK Stefczyka

"RAPORT Z ZAŚWIATÓW"

W 69. rocznicę śmierci plk. Witolda Pileckiego.
Utwór dedykowany Panu Profesorowi Krzysztofowi Szwagrzykowi słowa:
Dominika Łempicka ("FUNDACJA LAMPA")
muzyka i aranżacja:
Dariusz Leonowicz ("DARIOO MUSIC PRODUCTION")
śpiew gościnnie:
Norbert "Smoła" Smoliński (zespół CONTRA MUNDUM)
recytacja:
Marcin Kwaśny
pomoc w organizacji produkcji:
Maria Łempicka, Roksana Tołwińska, Andrzej Wyszyński
grafika:
Agnieszka Kłossowicz
PRODUKCJA: "FUNDACJA LAMPA"
www.facebook.com/fundacjalampa/

PROJEKT PIOSENKI „INKA”
Produkcja: Fundacja Lampa, Wykonanie: Elżbieta Nadolna, Słowa: Dominika Łempicka, Aranżacja: Dariusz Leonowicz,
Na motywach ormiańskiej melodii ludowej.Prezentacja zawiera unikalne fotografie Danuty Siedzikówny, zdjęcia dokumentujące ekshumacje Żołnierzy Niezłomnych pochowanych w kwaterze „Ł” cmentarza powązkowskiego oraz fotografie Narewki – rodzinnej miejscowości “Inki”. Serdecznie dziękujemy za udostępnienie wszystkich materiałów: P. Danucie Ciesielskiej, Bogusławowi Łabędzkiemu ze Stowarzyszenia Historycznego im. Danuty Siedzikówny “Inki” http://inka.org.pl/, Beacie Sławińskiej z ​Fundacji Łączka” http://www.fundacjalaczka.pl/, Piosenka “Inka” jest częścią projektu płyty o Żołnierzach Wyklętych, który realizuje Fundacja “Lampa”

W HOŁDZIE MAJOROWI ŁUPASZCE
Produkcja: FUNDACJA LAMPA, Autor tekstu: Dominika Łempicka
Wokal (gościnnie): Norbert „Smoła” Smoliński CONTRA MUNDUM
Kompozycja i aranżacja: Dariusz Leonowicz, Gitara: Sebastian Iwanowicz, Solo gitarowe: Bogusław Balcerak, Gitara basowa: Paweł Gawlik, Logotyp Fundacji Lampa: Wacław Klemp Projekt logo: Mateusz Kruszewski, Animacja i montaż: Michał Archan, Pomoc w realizacji: Roksana Tołwińska, Fragmenty archiwalne z procesu majora „Łupaszki”: Polskie Radio

PROJEKT PIOSENKI „MAKS I ALDONA”
Produkcja: Fundacja Lampa, Wykonawcy: Anna Talarek i Michał Snarski, Słowa: Dominika Łempicka, Aranżacja: Dariusz Leonowicz Piosenka jest częścią projektu płyty o Żołnierzach Wyklętych, który realizuje Fundacja “Lampa”. Utwór nawiązuje do przeżyć Antoniego i Aldony Rymszy – małżeństwa partyzantów służących w V Brygadzie Armii Krajowej na Wileńszczyźnie, tzw. „Brygadzie Śmierci”. Historia mało znana, aczkolwiek o “Maksie”, poruczniku rezerwy i dowódcy szwadronu konnego, który był praktycznie prawą ręką Zygmunta Szendzielarza (słynnego majora Łupaszki), krążyły legendy. W 1946 r. za zasługi wojenne został mianowany przez Rząd Londyński do stopnia kapitana i odznaczony Krzyżem Kawalerskim. Małżeństwo z Aldoną Lenczewską-Samotyją, łączniczką i sanitariuszką zostało zawarte w 1944 roku a jedynym świadkiem ślubu był major Łupaszko.

PŁYTA O ŻOŁNIERZACH WYKLĘTYCH
Projekt w trakcie realizacji. Na autorskiej płycie Fundacji Lampa znajdą się m.in piosenki o Danucie Siedzikównej ps. “Inka”, rotmistrzu Witoldzie Pileckim oraz Maksie i Aldonie w profesjonalnych aranżacjach, z tekstami Dominiki Łempickiej.

CZYŻBY PRZEBRZMIAŁ ZAPACH RÓŻ?
-Produkcja: Fundacja Lampa-Słowa: Dominika Łempicka -Wykonanie: Aleksandra Sienkiewicz Wiersz jest częścią montażu słowno-muzycznego poświęconego bł. księdzu Jerzemu Popiełuszce

”PRAWDA WAS WYZWOLI”
Spektakl słowno-muzyczny ukazujący życie i śmierć Jerzego Popiełuszki na tle atmosfery lat 80-tych, nawiązując jednocześnie do kondycji wiary i prawdy w czasach współczesnych.

„SPOWIEDŹ”
Produkcja: Fundacja Lampa Słowa: Dominika Łempicka Wykonanie: Michał Snarski Wiersz jest częścią montażu słowno-muzycznego poświęconego bł. księdzu Jerzemu Popiełuszce

“MARYSIA” – SZTUKA O DZIECIACH NIENARODZONYCH
​Sztuka o dzieciach nienarodzonych inspirowana życiem włoskiej świętej – Joanny Beretty Molli.